Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz-2
Bu yazımızda uyarıları madde madde size psikoloğunuzu seçerken yardımcı olması için hazırladık. Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz-2 yazımız Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz yazımızın devam niteliğindedir.
1- Sahte psikologlar var mı? Evet var. Psikoloji mezunu olmayan kişiler psikolojik danışmanlık veya sadece danışmanlık adı altında hizmet vermektedir. Ayrıca yaşam koçlarından bazıları psikolojik tedavileri de bilinçsizce uygulamaya kalkışmaktadır. Yaşam koçuna gitmek istiyorsanız elbette gidiniz. Ancak psikolojik yardım istiyorsanız bu konuda eğitim görmüş kişilere başvurmalısınız.
2- Sadece lisans düzeyi eğitimi olup yüksek lisansını klinik psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinde yapmamış olanlar. Bu kişilerin de yasal olarak terapi yapması yasaktır. Bunun yanında psikolojik sağlık hizmeti verebilmek için yeterli bilgi ve eğitimlerinin de olmadığını söyleyebiliriz.
4- Bilinçaltı temizleme, bağımlılıktan kurtulmak için sizi bir makineye bağlama gibi bilimsel kanıtı olmayan teknikler kullanan psikologlar veya sahte psikologlar. Psikoloji kanıt temelli, bilimsel yöntemlerle yapılır. Bu tip ‘orijinal’ fikirlerle size hizmet vermeye çalışanlara BİLİMSEL KANIT, bilimsel makalelerden örnekler ve tekniğin veya uygulamanın geçerlilik ve güvenlirliğini KAYNAKÇA göstererek kanıtlamasını isteyin.
5- Tedavi paketi satanlar!. 10 seanslık tedavi paketi ile indirim yapıyoruz, veya 15 seansta problemleriniz paket alırsanız çözüyoruz tarzı ticari, satış odaklı yaklaşımda bulunanların psikoloji meslek etik ve profesyonel ilklere uygun olmayan şekilde hareket ettiklerini belirtelim. Psikolojik tedavi ve danışmanlık soyut bir kavramdır, danışana göre, vakaya göre, sorunlara göre ve uzmana göre değişen süreçlerde gerçekleşir. Paket tedavi seçenekleri belki fiziksel sağlık alanında olabilir ancak psikolojide mümkün değildir.
6- Aile danışmanlığı belgesi ile psikoterapi yapanlar. Aile danışmanlığı sertifikası alan birçok psikoloji alanı dışında kişiler vardır. Bu kişiler aile danışmanlığı merkezi açabilmekte veya bu merkezlerde çalışabilmektedir. Ancak bu alan dışı çoğu psikoloji biliminin temel ilkeleri, etik konuları, psikoterapi ve psikolojik danışmanlık beceri eğitimleri almamaktadır. Veya Aile Danışmanlığı Sertifika programlarında gördükleri çok kısa (saatlik) eğitimlerle yeteri düzeyde almamaktadır. Kaldı ki temel düzeyde psikoloji, insan davranışları, öğrenme süreçleri, psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) bilgisi olmadan bu saatlik kısa sürel eğitimlerin bu kişilere hiçbir faydası olmamaktadır. Dolayısıyla aile danışmanlığı sınırları içinde hizmet almak istiyorsanız bu kişilere başvurabilirsiniz. Ancak bu kişilerin herhangi bir şekilde size psikolojik danışmanlık veya psikoterapi yapma bilgi ve becerileri olmadığının farkında olun.
7- Terapi merkezi açanlar. Psikologların terapi merkezi açmaları konusunda herhangi bir yasal düzenleme olmadığından dolayı psikoloji mezunu olup master yapmayan ya da psikoloji mezunu olmayan birçok meslek dalı da maalesef terapi merkezi açabilmektedir. Bundan dolayı mutlaka detaylı araştırmayı gitmeden önce yapın.
8- Sertifika alanlar. Günümüzde uzmanlığı yeterli olmayan birinin 2 günlük eğitimlerle “Terapötik Beceri Geliştirme, Görüşme Becerileri” gibi uygulayıcı sertifikaları almasının onunde ne yazıkkı hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Terapistinizin bu eğitimleri nerden kimden kaç saat aldığı önemli noktalardır.
9-Gizlilik ilkesine uymayanlar.Terapinin hangi ekolü olursa olsun, eğer danışan ve terapist birlikte çalışmaya karar vermişse, terapist mutlaka danışana gizlilik durumundan bahsetmelidir. Bir diğer değişle, terapist danışanın anlattığı hiçbir şeyi o odanın dışına çıkarmayacağını danışanı ile paylaşmalıdır.
10- Sınırlar! Terapist sizin kişisel sınırlarınıza saygı duyuyor mu? Sizi çok fazla yönlendiriyor mu? Hyatınızdaki şeylerden bahsederken suçlanmış yada yargılanmış hissediyor musunuz?